FC LEO 1 te sterk voor Haulerwijk 1

FC LEO was afgelopen zaterdag te sterk voor Haulerwijk en versloeg de Friezen met 4-1. Een mooie overwinning die de Leensters een gedeelde eerste plaats opleverde in de sterke 4e klasse C. Op een redelijk druk bezocht sportpark in Leens speelde FC LEO een sterke wedstrijd en was het met name voetballend te goed voor Haulerwijk. Ook op het moment dat de Friezen overschakelden naar meer strijd en pittige duels wisten de Leenster fier overeind te blijven.

Trainer Molog kon afgelopen zaterdag beschikken over een volledige selectie en was daardoor gedwongen keuzes te maken. In de spits koos hij voor Rozema die conditioneel misschien nog niet 100% was, maar naar verwachting voor meer dreiging kon zorgen dan Wiersum. Daarnaast was er een basisplaats voor Bo Tukker, waardoor Remco vd Klei op de bank plaats mocht nemen. De verdediging, die tegen ONR een sterke indruk maakte, liet Molog in tact. Dit hield in dat, de van een blessure terugkerende Poort, ook vanaf de zijlijn mocht toekijken. Haulerwijk had vorige week tegen Helpman veel zelfvertrouwen getankt.

Tegen de kampioenskandidaat nr.1 hadden ze een 2-0 achterstand goed gemaakt en met 2-2 een punt uit het vuur gesleept. Tegen de Leensters wilden ze deze goede start een vervolg geven. Daar leek het in de eerste minuten echter niet op. FC LEO begon sterk aan de wedstrijd, wat in de 6e minuut al resulteerde in een 1-0 voorsprong. Aan de rechterzijde werd Tukker de diepte ingestuurd door Vink. Zijn strakke voorzet werd door topschutter Veenwijk snoeihard achter keeper Huurman van Haulerwijk gekopt. Lang kon FC LEO niet genieten van de voorsprong. Haulerwijk had hierbij wel een beetje de hulp van scheidsrechter van Duinen nodig. Een voorzet van Patrick Hilhorst werd door Batema over de achterlijn gewerkt. Scheidsrechter van Duinen had in deze actie echter een handsbal van Batema geconstateerd. Alles en iedereen van FC LEO was zeer verbaasd, maar van Duinen was niet op andere gedachten te brengen en bleef bij zijn beslissing. De toegekende strafschop werd door Janus Pol onberispelijk binnengeschoten (1-1).

De Leensters lieten zich niet van de wijs brengen door de warrig leidende scheidsrechter en gingen weer op zoek naar een voorsprong. Met de van vv Winsum overgekomen Buikema als leider op het middenveld bleef FC LEO de bovenliggende partij. Dit resulteerde in enkele kleine kansen, maar tot doelpunten leidde dit nog niet. In de 24e minuut leek het er even op dat FC LEO weer op voorsprong kwam, maar de inzet van Veenwijk werd geannuleerd wegens buitenspel. Kort daarna veerde het thuispubliek weer op, maar de inzet van Buikema ging net naast de verkeerde kant van de paal. In de slotfase van de eerste helft kwam FC LEO dan toch weer op voorsprong. Een matige inzet van Giovanny Hovius leek een gemakkelijke prooi voor keeper Huurman, maar hij dook hopeloos over de bal heen. Via de binnenkant van de paal hobbelde de bal tergend langzaam over de doellijn. Het laatste zetje van Veenwijk was hierbij overbodig (2-1). Met deze voorsprong en de wetenschap dat de tegenstanden eigenlijk niets gecreëerd had, konden de Leensters met een gerust hart aan de thee. De wedstrijd was nog geen minuut hervat en de Leensters hadden hun voorsprong al uitgebreid. Sterk doorjagen van Veenwijk op de verdeder van Dijk, van Haulerwijk, leverde Rozema een vrije doortocht op richting keeper Huurman. Rozema wist wel raad met dit buitenkansje en schoof de bal simpel langs de keeper in het doel (3-1).

Dit was voor Haulerwijk een teken om er een schepje bovenop te doen. De duels werden pittiger en het spel opportunistischer. FC LEO had daar zichtbaar moeite mee en werd op eigen helft teruggedrongen. Met name spits Hilhorst van Haulerwijk verscheen diverse keren dreigend voor de jonge keeper Zijlstra. De jongeling wist zijn doel met enig kunst en vliegwerk schoon te houden. Scheidsrechter van Duinen had ondertussen de grootste moeite de wedstrijd in de hand te houden, wat resulteerde in een groot aantal onnodige kaarten. Een kwartier voor tijd leek Haulerwijk dichterbij te komen, maar ook deze treffer werd geannuleerd door scheidsrechter van Duinen. Bij een strakke voorzet bleek geduwd te zijn voordat de bal in de kruising werd gekopt. Een gelukje voor FC LEO, die bijna gelijk in de tegenstoot de wedstrijd op slot deed. Een vrije trap van Buikema werd door Rozema klaar gelegd voor de ingevallen Erik Smit. Vanuit de draai poeierde hij kiezelhard de 4-1 tegen de touwen. Hiermee was de angel wel uit de wedstrijd.

Haulerwijk wist dat er niets meer te halen was en FC LEO speelde de wedstrijd zakelijk uit. Molog kon het zich veroorloven de moegestreden Buikema en Hovius eruit te halen waardoor Wiersum en Poort nog enkele minuten konden maken. Er veranderde echter niets meer aan de stand waardoor FC LEO zijn tweede overwinning van het seizoen kon bijschrijven. Een overwinning die de Leensters naar een keurige gedeelde eerste plaats bracht in de 4e klasse C. Een positie waar men in Leens niet gelijk rekening mee gehouden had, aangezien deze klasse toch behoorlijk sterker werd geacht dan de zogenaamde Groninger klasse. Volgende week wacht de uitwedstrijd in Augustinusga, tegen ASC’75, waar FC LEO kan aantonen of ze daadwerkelijk mee kunnen doen om de bovenste plaatsen.

Opstellingen:
FC LEO: Zijlstra, Vink, Batema, Aalders, C. Smit, Kadijk, Buikema (‘82 Poort), Veenwijk, Hovius (‘75 Wiersum), Rozema, Tukker (‘72 E. Smit)
Haulerwijk: Huurman, S.Hilhorst, van Dijk, Mulder, Elsinga (‘69 de Vries), Lise (‘69 M. Hilhorst), T. Mulder, P. Hilhorst, Donker (‘80 W. Hilhorst), vd Velde, Pol

Scoreverloop: ‘6 Veenwij (1-0); ’13 Pol (1-1); ’39 Hovius (2-1); ’46 Rozema (3-1); ’80 E. Smit (4-1)
Geel: Rozema, Buikema, Aalders, Kadijk (FC LEO); van Dijk en T. Mulder (Haulerwijk)